IN: Zelf limonade maken
Zelf limonade maken is helemaal in. En dan hoeft het niet per sé hele gezonde biologisch-macrobiotisch-superdiervriendelijk drank te zijn, maar er mag best een schep suiker inzitten.
De limonade is wel een stuk gezonder dan frisdrank. Wie nu nog niet weet dat je tanden spontaan uit je mond vallen van 7-up, je een maagzweer krijgt van cola en je spontaan obese wordt van energiedrankjes, leeft echt onder een steen. We willen dus een alternatief voor frisdrank uit de supermarkt, maar niet altijd maar koffie, thee of limonadesiroop drinken.
Wie 18+ is bouwt zelf een lekkere bowl, sangria of cocktail. Maar voor de mensen die netjes alcoholvrij door het leven gaan, zijn hier een paar recepten voor frisse drankjes.
De recepten zijn simpel: gooi de ingrediënten bij elkaar in een fles, wekpot, karaf of andere opslagmanier en zet in de koelkast om te mengen en af te koelen. Idealiter laat je het een nacht staan, maar als je weinig tijd hebt, kun je het mengsel ook direct opdrinken. Soms moet je het sapje even zeven, voordat je het drinkt.
Basis voor limonade (limon = limoen = citroen)
330 ml bruisend water (spa rood bijvoorbeeld)
halve citroen
1 tot 2 theelepels ahornsiroop (mag ook honing zijn)
Dit is je basisdrankje. Hierbij kun je van alles doen om er limonade met een smaakje van te maken. Je kunt de ingrediënten in het water doen en laten drijven. Of ze in de blender doen en hierna het drankje door een zeef doen. Of gewoon met de prut opdrinken, als je dat lekker vindt. Doe je ding.
Denk als ingrediënten voor zelfgemaakte limonade bijvoorbeeld aan:
– appel(cider) azijn
– komkommer
– basilicum
– lavendel
– munt
– frambozen (gestampt in een thee-ei voor de smaak)
– sinaasappel
– pamplemousse/pompelmoes/grapefruit
– vanillestokje of -extract
– watermeloen
– perzik met tijm
– munt met komkommer
Je kunt ook zelf een siroop maken, die je vervolgens iedere keer aanlengt met (bruisend) water.
Honing-gember-limonade (Ginger Ale):
Je maakt siroop met:
100 gram gember
250 ml water
125 ml honing
Vervolgens meng je een beetje siroop met bruisend water, zodra je dorst hebt.
Recept voor de siroop:
Doe de gember in een keukenmachine of snijd het heel fijn. Doe het vervolgens in een steelpannetje samen met de honing en het water en kook gedurende 30 minuten in. Wanneer het een dikke siroop is geworden, haal je het van het vuur. Je siroop bewaar je in de koelkast.
Recept vlierbessen bloesem siroop
De vlierbessen staan volop in bloei en de bloemen kun je gratis plukken. Hiervan kun je een heerlijke siroop maken.
Ingrediënten:
20 vlierbloesems
1 kg suiker
1 liter water
2 citroenen
Kook de bloesem met het water en suiker tot het een lekkere dikke siroop is. Doe alles in een pot die je kunt afsluiten, zoals een wekpot. Maar het kan ook in een plastic bakje. Doe er twee gesneden citroenen bij (in partjes of schijfjes). Laat het een dag in de koelkast staan. Zeef het mengsel, zodat de bloemenprut eruit is. Nu is de siroop klaar en kun je het mengen met (bruisend) water.
Siroop van onkruid of wild fruit
Je kunt ook siroop maken van paardenbloemen, frambozen, aardbeien, cranberry’s en andere bloemen, bessen en vruchten uit de tuin. Helaas heb je vaak ontzettend veel nodig van de producten, voordat je een goede hoeveelheid siroop kunt maken. Voordat je 400 paardenbloemen bij elkaar hebt (waar geen honden of katten overheen gepist hebben), ben je wel even verder. Wellicht dat je een goede bramenstruik langs het spoor vindt met genoeg vruchten voor een siroop, maar anders kun je beter een siroopje in de biologische winkel kopen of gewoon een ander drankje drinken.
Smoothie
Ben je de limonade alweer helemaal zat, maak dan eens een smoothie. Gooi er wat ijsblokjes bij zodat je een heerlijk koel drankje hebt.