Franse pizza pissaladière op zijn Turks.
Fransen zijn goede koks, maar echt modern zijn ze niet. Een recept is een recept en daarmee uit. Daar mag niet mee gesold worden. Maar als modern stadsmeisje dat geregeld bij de Turkse supermarkt komt, wil ik nog weleens experimenteren met recepten. Dus wat extra gegrilde paprika’s bij een Franse pizza, oftewel een Pissaladière, leek mij erg lekker. Hier heb je dan het recept, het is vrij eenvoudig als je al een beetje koken kan. Het is vooral erg lekker. Geniet ervan!
Ingrediënten:
Bladerdeeg
Vier of vijf uien
Knoflookolijfolie of olijfolie met vers geperste knoflook
Provençaalse kruiden
Saffraan (hoeft niet per se)
honing
Zout, peper
Laurierblad
Tomatenblokjes in pakje
Gegrilde paprika’s uit pot van de Turkse groenteboer
Blikje of potje ansjovis
optie: Zwarte olijven.
Recept pizza Pissaladière:
Neem een pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren pan. Of anders een steelpan. Geen koekenpan of wok. Leg het bladerdeeg uit de vriezer, genoeg zodat je een ovenschaal met hoge rand kan bekleden. Als het bladerdeeg ontdooid is, bekleed dan de ovenschaal. Waarschijnlijk eerst even invetten.
Doe de knoflookolie in de pan of anders olijfolie met zelf geperste knoflook. Schil de uien en snijd ze in reepjes. Doe de uien in de pan, goed roeren zodat de uien los komen. Doe er een laurierblaadje bij. Wat zout, peper en Provençaalse kruiden. Goed blijven roeren, zodat de uien zacht worden. Saffraan, klein beetje, in een kopje met warm water doen. Roeren en het saffraanwater in de pan met uien doen. Doe er wat honing bij en oppassen dat het nu niet gaat aanbakken, dus blijven roeren en vuur desnoods zachter zetten. Als de uien helemaal zacht zijn, is je mengsel klaar.
Doe in de ovenschaal die bekleed is met bladerdeeg een laag tomaten in blokjes. Je kan ook tomatenpuree uit blikjes doen, maar die vind ik wat sterk van smaak. Dus ik houd het bij zo’n kartonnetje met tomatenblokjes.
Doe hieroverheen het uitenmengsel.
Snijd de gegrilde paprika’s uit een pot in reepjes. Doe ze over het uienmengsel.
Ten slotte leg je de ansjovisjes in kruisjes op het mengsel. Je kan er ook nog zwarte olijven bijdoen.
15 minuten op 200 graden in de oven. Kan zijn dat het met jouw oven sneller of langzamer gaat.